dimarts, 12 de juliol del 2011

Portar uniforme escolar


Fa no gaires díes vaig assabentar-me de la notícia que un col·legi públic de l'Hospitalet introduïrà l'uniforme escolar per als seus alumnes, que el poden vestir de manera voluntària.
És un concepte que ja fa anys que es porta a debat, en el qual molts pares i mares i professors hi estàn a favor.
En aquest col·legi de primària en concret, la qüestió es va votar en una reunió de l'Ampa amb un resultat del 90% dels pares i mares a favor de la reforma.
El principal objectiu de la reforma, en engloba altres mesures com la impartició de classes troncals en anglés, segons va dir el director de l'escola en una entrevista televisiva a BTV, es llimar les diferències entre els nens i nenes i fomentar la igualtat, unificar-los, millorar l'autoestima de l'alumnat (la majoria son immigrants) i atorgar un element perquè a aquets els sigui més senzill sentir que pertànyen a algun lloc.
Molts dels detractors d'aquest tipus de mesura al·leguen que l'uniforme fa menguar l'individualitat del alumnes a més a més de les connotacions polítiques que sol tenir aquesta costum.
Si hi ha una cosa certa és que l'Administració no pot i no té potestat per decidir si un col·legi/institut ha de fer portar l'uniforme o no. Pot donar carta blanca, però està en mans dels pares i mares, tutors i educadors i també dels alumnes decidir si és una mesura positiva o buida. Aquest és el cas de la Generalitat Valenciana i la Comunitat de Madrid. És gràcies a aquestes iniciatives unilaterals que responen a les ambicions d'uns pocs, el que fa que una gran part de la població interessada hi estigui en contra, de forma reaccionària i que sovint titllen de mesures retrògrades i amb interessos polítics. L'element sexista de l'uniforme femení també està a l'epicentre del debat, però en això sí que podem demostrar que no estem al segle passat.
Crec que a moltes persones els cal desvincular l'uniforme amb posicionaments polítics (encara que costa força) i llegir-ne les lectures positives: atorga un caliu de respecte i formalitat a l'educació i la cultura, nivella les cultures i les posicions socials fent mengüin les diferències, uneix i agermana l'alumnat, els dóna un sentiment de pertinença i orgull i per a moltes famílies suposa una manera pràctica i económica de vestir els seus fills cada dia per anar a escola.
No us sembla tot això molt més essencial que les connotaciones polítiques o la individualitat dels nens? Creieu que l'uniforme inhibeix la seva individualitat de manera tan drástica que ha de passar per sobre tots els altres ventatges? Trobo que els nens i adolecents tenen prous eines al seu avast per fomentar aquest aspecte i en canvi fa molta i molta falta disciplina, respecte i formalitat a l'educació. Només cal mirar-nos com estem avui dia a les aules.

3 comentaris:

  1. Jo estic molt a favor de l'uniforme.

    El nen no perd l'individualitat, i menys en la societat d'avui dia, on el que falta és la marca del col·lectiu, l'unió dels companys.

    Jo crec molt necessari l'uniforme.

    ResponElimina
  2. L'uniforme no solventa els problemes. És una excusa per una comoditat de families i educadors però no la solució. I menys si l'uniforme mantè les diferencies de sexe.

    No a l'uniforme a les escoles i les que el vulguin sense subvenció.

    ResponElimina
  3. Gràcies per postejar, primer de tot!

    És cert que l'uniforme no és la panacea, i que pot ser en alguns casos no aporti res; però també és cert que hi ha casos de famílies complicades, o situacions complicades que el fet de portar uniforme a l'escola, podria aportar aspectes positius com la igualtat i la visió de l'escola com una autoritat, cosa que els pares també han de fomentar.

    ResponElimina