dijous, 28 de juliol del 2011

Sol solet

Hola, que tal va l’estiu? La veritat és que aquest estiu esta sent una mica atípic, ja que esta venint acompanyat de forces pluges i temperatures més suaus de les que ens té acostumbrat.

Normalment el temps és basen amb unes previsions meteorològiques estacionals que són una eina resultant del càlcul dels models meteorològics realitzats per potents ordinadors, però encara són poc fiables i sensibles a les nostres latituds, ja que es basen en models a nivell planetari que traslladen anomalies a la franja tropical. No obstant, ens donen indicis de com podria ser el temps dels propers mesos.

La NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) va publicar la previsió d’anomalies, tèrmiques i pluviomètriques, del continent europeu per al període comprès entre els mesos de juny i novembre. Si analitzem ambdues variables, mes a mes, podem fer-nos una idea aproximada de l'estiu que tindrem i hem tingut a casa nostra:

Juliol: Es mantindrà l’anomalia pluviomètrica positiva a bona part de la península Ibèrica. Respecte a Catalunya, aquest superàvit de precipitacions quedaria restringit a les comarques de la meitat nord, segurament per efecte de les tempestes de mitja tarda que durant l’època estival acostumen a sorgir en àrees de muntanya. Per aquest motiu, les temperatures serien més baixes en aquesta mateixa zona. La resta del país tindria unes precipitacions i temperatures al voltant de la mitjana. La veritat que ha sigut una previsió força encertada, ja que ha estat dels juliols més plujosos que es recorden.

Agost: Habitualment, durant la segona quinzena d’agost el temps comença a inestabilizar-se, amb una major activitat tempestuosa durant les tardes. Enguany sembla que es mantindria aquesta tendència, no només al nord de Catalunya sinó que també a les comarques de ponent i de les Terres de l’Ebre, on arribarien les tempestes procedents del Sistema Ibèric. Les temperatures serien les habituals d’un mes d’agost, és a dir, que faria calor i xafogor a la costa.

Setembre: L’estiu es podria acomiadar amb un temps similar al previst per a l'agost: amb les temperatures pròpies per a l’època de l’any i amb força precipitacions, possiblement de caràcter convectiu, a les comarques del nord, de ponent i del sud.

Llavors sembla ser que si volem gaudir del bon temps només ho podrem fer la primera quinzena d’agost, així que si voleu platja i sol aneu els primers dies d’agost.

Per cert que ningú es pensi que aquest estiu es degut al canvi climàtic, ja que els efectes del canvi climàtic són a llarg termini i les previsions per Espanya i Catalunya, són de més sol i més calor.

Bones vacances.

1 comentari: