divendres, 9 de desembre del 2011

Ponts i aqüeductes?

Bon dia!
Com molts haureu pogut comprovar aquesta setmana no ha sigut una setmana normal ja que ens hem trobat dos festius durant la setmana laborable, separats dels caps de setmana i separats entre ells. Concretament dimarts, dia de la Constitució espanyola i dijous dia de la Immaculada Concepció.

Degut a aquesta extranya coincidencia, que no acostuma a passar, s'ha començat un debat.

S'ha de permetre que els dies festius afectin a tot el país o haurien de traspasar-se a dilluns/divendres?

En aquest debat entren diferents factors en joc i és que com passa sovint la decisió no deixarà content a tothom.

Contres del canvi.
  • Per una banda trobem la part inflexible, fins i tot podríem dir sentimental, de molta gent. Els dies són els que són i no s'haurien de moure. Un exemple clar seria el del dia 11 de Setembre per nosaltres. Si fos un dimecres el dia 11, hauríem de celebrar la diada el dia 9 o el 13? No perdria d'aquesta manera una mica el sentit de la commemoració?
  • També trobem la part inflexible de que molts altres dies festius són festes catòliques així com Pasqua, la Inmaculada, Nadal... I això implicaria que l'Església "donés" permís per fer la celebració un altre dia.
  • A més s'ha de tenir en compte la gent que treballa per exemple en hosteleria, i que per tant treballa sobretot els caps de setmana, poder aquesta gent pot estar interessada en mantenir algun que altre festiu entre setmana.
A favor del canvi

  • Sempre que hi ha ponts d'aquests tipus la població es troba amb molts problemes. Ja sigui per part de les escoles que no totes tenen els mateixos dies per fer ponts com per les empreses que algunes decideixen tancar i altres tanquen a mitges i algunes no tanquen en absolut. Això provoca un veritable caos entre treballadors, empresaris, pares i nens. 
  • Un canvi comportaria una millora en l'estabilitat horaria de tots.
  • Una part del canvi afectaria positivament a l'economia per la millor organització de la producció consensuada entre empreses i treballadors.

Realment no és materia senzilla fer canvis d'aquests tipus que tenen una transcendència considerable. No obstant, personalment, trobo que si es fes el canvi el primer any es faria extrany però fàcilment ens acostumaríem i el passat acabaria sent una anècdota com tantes que ens expliquen els nostres pares, avis i altres coneguts.

Gaudiu d'aquest divendres si teniu festa i si no també gaudiu-lo!

Xavier

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada