Hola!
Avui us porto una recepta dolça per començar la setmana amb bon peu!
Un clàssic britànic: un plum-cake. Es podria dir que aquesta recepta és molt similar al típic pà de pessic que fem amb iogurt i fent-ne servir l'envàs com a unitat de mesura per la resta d'ingredients, però a mi personalment m'agrada molt més!
Un cake, tradicionalment, és el que es coneix com una massa ''weekend''; una massa que, per les seves característiques físiques i químiques, era ideal per endur-se'l de viatge un cap de setmana, ja que no s'asseca tan ràpidament com un pà de pessic tradicional.
Per fer el cake es fa servir llevat químic (conegut professionalment com a ''impulsor'' o, a nivell domèstic, com a Royal). També es fa servir bicarbonat sòdic (un dels components principals del Royal).
Per tal de tenir una cocció òptima és altament recomanable utilitzar motlles de llauna (hojalata), ja que són perfectes per a transmetre la calor a la massa i així té una cocció i creixement més uniformes. És preferible evitar motlles de silicona, pyrex o ceràmica, ja que els hi costa escalfar-se, assecant-se la massa per sobre abans no faci efecte el llevat i quedant un cake atapeït i sec. Es poden fer servir motlles fins d'altres metalls, com acer inoxidable, acer teflonat, etc, però recordeu que l'ideal és de llauna!
INGREDIENTS
Per a 2 plum-cakes de 16x5cm aproximadament.
- La pell ratllada d'una llimona.
- 2 ous mitjans
- 175gr de sucre
- 75gr de nata líquida 35% (per a muntar)
- 140gr de farina
- 5gr de llevat royal
- 8gr de bicarbonat sòdic
- 50gr de mantega fosa
- 2gr de sal
Batre els ous amb la nata, la pell de llimona i el sucre (sense que faci escuma). Afegir-hi la farina tamisada juntament amb el llevat i el bicarbonat. No treballar gaire la massa. Afegir-hi la mantega fosa.
És hora de vestir el motlle. Això no vol dir que li poseu una camiseta i uns pantalons. No. Hi ha dos mètodes per a encamisar un motlle. El tradicional seria pintant-lo (per dins, evidentment) amb oli, mantega, o algun altre greix (si utilitzeu llard de porc -desodoritzat- li donareu un toc molt especial. No us espanteu! Recordeu que els famosos ''mantecados'' es fan amb ''manteca'' de cerdo, i que les ensaïmades, amb saïm -llard de porc en mallorquí-!!!) i un cop està ben engreixat, s'espolvoreja amb farina o sucre per tal de facilitar el desenmotllat. Avui en dia, no obstant, tenim el famós paper de forn (en castellà es diu ''papel sulfurizado'', però desconec el terme correcte pel català), amb el que podem folrar el motlle i així evitem afegir-hi més greix.
Ompliu el/s motlle/s fins una mica més de la meitat de la seva capacitat i coure a 170/180ºC durant 15-20 minuts. Per comprobar que estigui cuit punxeu-lo amb un punxó (valgui la redundància) metàl·lic (van millor) o bé de fusta. Ha de sortir sec, si bé pot sortir amb restes de la massa, mai pot sortir completament embadurnat de massa crua.
Com podeu veure, la base és molt senzilla, però deixo a la vostra imaginació que jugueu amb coses noves: podeu probar amb espècies (nou moscada, clau d'olor en pols, canyella, vainilla...) o afegint-hi fruita en almíbar o confitada (podeu fer servir fruita fresca, però només si consumireu el cake el mateix dia, ja que deixa anar aigua) trossejada per sobre de la massa, o barrejant-hi fruita seca, llavors, o el que més us agradi! Si voleu fer-lo de xocolata poseu 10gr menys de farina i substituiu-los per 20gr de cacau en pols, i poder afegir-hi xocolata picada barrejada a la massa. Si el feu de xocolata i avellanes picades serà un pastís de ''nutella'' o ''nocilla''!
Un petit secret és que si substituiu 25gr del sucre per mel, el cake us quedarà més tendre.
Per tal de millorar la conservació podeu glacejar el cake amb aquesta recepta:
GLACEJAT DE LLIMONA
- 200gr de sucre glace (llustre, impalpable)
- 50gr de suc de llimona
Barrejar els dos ingredients i volcar-ho per sobre del cake (millor si està calent, recen sortit del forn), que prèviament haurem posat sobre d'una reixa. Deixar escorrer i assecar.
Si el plum-cake no estava calent (que a ningú li agrada cremar-se les manetes!) un cop glacejat el tornarem a posar dins del forn (no cal una temperatura precisa, però és ideal que estigui entre 150ºC i 210ºC) i en quan veiem que el glacejat fa bombolletes (procureu que no en faci moltes!) l'enretireu del forn i ja el teniu glacejat!
Si voleu, la nata del cake la podeu substituir per polpa de fruita. Com obtenir polpa de fruita? Molt fàcil! Agafeu fruita (tipu préssec, poma, pera, plàtan, maduixes, gerds...) i la tritureu, i un cop triturada, la tamiseu. Si son fruites molt denses, com el plàtan, podeu aixafar-lo amb una forquilla i ja n'hi ha prou. També les podeu trobar a tendes especialitzades, com Solé&Graells o Coloimport (les podeu trobar fàcilment al google!). Una de les millors marques de polpa de fruita (congelada) és Boiron. En el cas del glacejat, també podeu substituir-lo per polpa, però haureu de posar-ne el doble que de suc (per la densitat) en la majoria dels casos (sempre és aconsellable fer servir fruites amb una alta quantitat d'aigua, ja que si feu el glacejat de platan us serà molt complicat de fer! També podeu fer-lo amb aigua o amb llet enlloc de suc.
Us adjunto una última foto del cake que he fet jo, de gerds (tan a la massa com al glacejat) i a sobre hi he posat (abans no s'assequés la glaça) unes ametlles picades torrades.
Espero que disfruteu de la recepta!
P.D: Visiteu la meva pàgina web i feu-vos seguidors del meu facebook! www.AdriaSubirana.com i Home Chef Subirana
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada