divendres, 29 d’abril del 2011

Gel i foc, Nord i sud, Llum i foscor...

Bon dia a tothom!
Avui us vull parlar de " A song of ice and fire". És una nissaga de 7 llibres dels quals fins al moment s'han editat 4 i d'aquí no res es publicarà el 5é.

Tot aquest munt d'imaginació ve de mans de l'estatunidenc George R. R. Martin! I us preguntareu, vale, però de què tracta això?

Bé, no es una pregunta que es pugui respondre de forma senzilla perquè si hi ha una cosa que es pot assegurar, a més de que les novel·les són molt bones, és que tenen molta trama i molt ben feta.

Aquí va un petit resum!

La història té lloc a un món de ficció, principalment en un continent anomenat Ponent, al·legoria d'Occident dividida en set regnes diferents. Les cases nobles s'enfronten en guerres i traïcions per aconseguir dominar els seus enemics, en una història ambientada en una època similar a l'edat mitjana. Malgrat que la història principal té lloc a aquest continent, també es narren els successos que ocorren més enllà del mar, en altra part del món. La major part dels protagonistes són humans, però mentre la sèrie avança es van introduint noves criatures, com els Altres (una espècie de no-morts) al Nord i els dracs a l'Est, quan es pensava que ambdues races estaven extingides. Hi ha tres punts argumentals principals en la sèrie: la crònica d'una guerra civil dinàstica entre les diferentes famílies pel control de Ponent; l'amenaça creixent dels Altres mentre comencen a reunir-se més enllà del gran mur de gel que forma la frontera nord de Westeros; i el viatge de Daenerys Targaryen, l'exiliada filla del rei que va ser assassinat en una altra guerra civil fa quinze anys (Guerra de l'Usurpador) i ara busca tornar a Ponent per reclamar el seu dret al tron. Aquestes tres històries es van barrejant i són dependents una de les altres.

I per què parlar avui d'aquesta nissaga?

Bé, bàsicament perquè m'agrada molt i fa poc he tornat a començar a llegir tots els llibres!
A més a més també cal dir la HBO, una cadena estatunidenc, ha començat amb la primera temporada! Estem a l'espera de veure que passa, però els dos primers capítols han estat genials! Està clar que mai es podrà equiparar als llibres, però tot i així s'ha de dir que està molt ben aconseguida.

Una cosa que a mi em cridà moltíssim l'atenció va ser la manera en com està narrada tota la història.
La història està narrada amb un punt de vista molt peculiar: un narrador en tercera persona limitat, que adopta la perspectiva de cada personatge segons el capítol. Això fa que la narració guanyi en realisme i fugi del maniqueisme, no hi ha antagonistes clars. Els salts temporals també es resolen amb el canvi de perspectiva. Fins al quart volum, hi ha hagut 25 personatges amb capítol propi, encara que vuit d'ells només n'han tingut un.

El llistat de llibres d'aquesta nissaga és el següent:

  • A Game of Thrones (Joc de trons, 1996)
  • A Clash of Kings (Xoc de reis, 1998)
  • A Storm of Swords (Tempesta d'espases, 2000)
  • A Feast for Crows (Festí de corbs, 2005)
  • A Dance with Dragons (Dansa de dracs, pròximament)
  • The Winds of Winter (Vents de l'hivern, pròximament)
  • A Dream of Spring (Somni de primavera, abans conegut com "A Time for Wolves", "Temps de llops", pròximament)
També hi ha tres novel·les curtes amb extractes de capítols de les novel·les:
  • Blood of the Dragon (La sang del drac) és una novel·la curta amb els capítols de Daenerys Targaryen de "Joc de trons". Va guanyar el Premi Hugo a la millor novel·la curta de 1997.
  • Path of the Dragon (El camí del drac), amb els capítols també de Daenerys Targaryen, aquesta vegada de "Tempesta d'espases".
  • Arms of the Kraken (Els braços del kraken) és una novel·la curta basada en els capítols de les Illes del Ferro de "Dansa de dracs".
També hi ha tres novel·les curtes a banda, basades en el mateix món, conegudes com "Històries de Dunk i Egg", pel nom dels protagonistes. Els esdeveniments tenen lloc uns noranta anys abans de les novel·les i no tenen connexió directa amb l'argument de "Cançó de gel i de foc".
  • The Hedge Night (1998)
  • The Sworn Sword (2003)
  • The Mystery Knight (2010)
A més de totes les novel·les relacionades també s'han creat jocs de cartes, un joc de rol i fins i tot un joc de taula!

Espero que no dubteu en donar una ullada als llibres o a la sèrie, que és una bona alternativa.

Gaudiu-ho!

Xavier

5 comentaris:

  1. Té molt bona pinta!! suposo que la serie que estan fent es diu Game of Thrones oi?
    Ho buscaré a veure si la descarrego per Megaupload :P

    Mercii!!

    ResponElimina
  2. Sí! La serie es diu Game of thrones tot i que aquest és el nom del primer llibre només! La primera temporada em penso que són 10 capítols i suposo que acabarà amb el primer llibre! Si surt bé esperem que facin més temporades! :)

    ResponElimina
  3. Es molt estrany perqué per tot arreu llegeixo que es tracta d'una miniserie, i per tant no hauria de tenir més de sis capítols, pero molta gent em diu ara que es una serie llarga. Tenim en compte de que lenguatje audiovisual és molt diferent al lenguatje literari, considero que la serie és perfecta, com ha de ser sent de la HBO, la millor qualitat televisiva-intel·lectual.

    ResponElimina
  4. Jo fa temps que espero acabar l'examen per poder començar-me'ls a llegir. La HBO on hi té la mà trencada a fer sèries de qualitat; una sèrie d'aquesta cadena és una garantia.
    Saps que hi ha un joc de taula que pinta força bé?

    ResponElimina
  5. Sí! Vaig veure el Joc de taula però no sé jo... És que els jocs de taula segueixen sent caríssims! I sí Max, si pots llegir els llibres no t'empenediras! Són genials! :)

    ResponElimina